Süreli nafaka “süresiz eşitsizlik” mi getirecek? - DW Türkçe

29 Mar, 2024

“Süresiz nafaka” olarak adlandırılan yoksulluk nafakasında yeni bir düzenlemeye gidilmesi son yıllarda sıklıkla konuşulan ve her gündeme gelişinde kadın örgütlerinin tepkisiyle geri adım atılan bir konu. Yakında Meclis’e sunulması beklenen 6. Yargı Paketi’nde  bu nafakanın belirli bir süreye bağlanması söz konusu olabilir.

Türkiye’de nafakanın yoksulluk, tedbir, iştirak ve yardım olmak üzere farklı türleri var. Ancak tartışma yaratan ve “süresiz” olarak adlandırılan türü yoksulluk nafakası. Medeni Kanun aslında bu nafaka için bir cinsiyet ayrımı yapmıyor. Kadın veya erkek fark etmeksizin, maddi gücü olmayan taraf maddi gücü olan taraftan "yoksulluk nafakası" almaya hak kazanabiliyor.

Kulislere yansıyan ilk bilgilere göre yeni bir düzenleme ile "süresiz nafakanın” süreli nafakaya dönüşmesi söz konusu. Kademeli formülün öne çıktığı bu model ile nafaka süresine bir üst sınır konulması ya da evlilik süresine göre nafaka verilmesi gündemde.

DW Haber’in edindiği bilgiye göre Adalet Bakanlığı tarafından hazırlıkları biten 6. Yargı Paketi şu anda Cumhurbaşkanlığı’nda. Pakete ilişkin Cumhurbaşkanlığı ya da TBMM aşamasında değişikliklerin yapılması da gündeme gelebilir.

Avukat ve emekli aile mahkemesi hakimi Eray Karınca

Avukat ve emekli aile mahkemesi hakimi Eray Karınca

Karınca: "Süresiz nafaka diye bir şey söz konusu değil”

Hukukçulara göre, kanunda bu nafaka türüne "süresiz” denmesinin nedeni belirli bir süre belirtilmemiş olması. Belli koşullar ortaya çıkarsa, mesela nafaka alan kişi evlenirse ya da maddi durumu iyileşirse nafakanın kesilmesi söz konusu.

DW Türkçe’ye konuşan avukat ve emekli aile mahkemesi hakimi Eray Karınca, bu konuda yanlış tabir kullanıldığını belirterek, şöyle konuşuyor:

"Kanunda evet böyle bir ifade var ama sanıldığı gibi ömür boyu ya da süresiz bir nafaka söz konusu değil. Hukuk burada ‘sen hakim olarak nafaka ihtiyacının ne zaman sona ereceğini bilemezsin, bunu hayatın pratiği belirler. Eğer bilemiyorsan da bir süre koyamazsın’ diyor.” 



Haberin devamını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.