NTV | Eray Karınca: Kadın Bakanlığı Kurulmalı

20 Apr, 2024

Bu haber 2011 yılında NTV Haber sitesinde yer almıştır.

'Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'' temsilcilerinden Berna Görgülü, her iki cinsin de eşitliğini sağlamak üzere düzenleyecek ve sürekli çalışma yürütecek bir Kadın Bakanlığına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Aile içi şiddet ve kadın haklarına olan duyarlılığı ile tanınan eski Ankara 8. Aile Mahkemesi Hakimi Eray Karınca, cinayetlerle birlikte her gün belki de yüzlerce kadının şiddet gördüğünü söyledi.

Karınca, şunları söyledi:

''Biz kadına haksızlığa, ayrımcılığa, şiddete karşı 'Boyun eğme, hakların var, hukuk, devlet senin arkanda' diyoruz ama şiddet mağduru kadın uygulamada korunmuyor. Şiddetin boyutu da giderek artıyor. Cinayetler 1-2 darbeyle değil, onlarca bıçak darbesiyle gerçekleşmeye başladı. Tartışılması gereken, şiddetin bu hunharca boyuta nasıl ulaştığı olmalıdır.''

Türkiye'nin, Avrupa Birliğine katılım süreci ve kadın örgütlerinin çabasıyla kadına yönelik olumsuz ayrımcılık ve şiddetin önlenmesi çabalarına çağdaş dünya ile aynı zamanda katıldığını belirten Karınca, Anayasa'da olumlu değişiklikler olduğunu, ancak cinayetlerin durmak yerine daha da arttığını öne sürdü. Karınca, siyasilerin yapılan düzenlemelerden sonra ''Biz elimizden geleni yaptık ama sorun uygulamada'' diyerek kendilerini rahatlattıklarını ifade etti.
 

Çözüm: Samimiyet Ve Bilgi

Kendilerine yapılan önerilerle şiddete karşı direnç gösterdiklerini söyleyen Karınca, ''Kadın zaten şiddete karşı direnmezse sorun yok. Direnir de sonuç alamaz ve etkili korunmazsa sonuç her seferinde daha ağır şiddet ve bazen de ölüm olabiliyor. Çözüm, samimiyet ve bilgi. Yani güç sahipleri samimi olacak, konuyu oy hesabıyla istismar etmeyecek ve konunun uzmanlarına yetki ve sorumluluk verecek'' dedi.

Karınca, herkesin kadını şiddetten koruyormuş gibi yapmadan gerçekten korumak için çaba göstermesi gerektiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

''Türkiye, kadınlarını etkili olarak korumadığı için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden mahkum olmaz. Bunun için mutlaka kültürel kotların, kafaların değişmesini beklemekse, çok zaman gerektirir. Öyleyse kadınlar sayısal avantajlarını kullanmayı becerip birleşip, kenetlenerek, etkili tepkiler göstermeyi, toplumun ilgisini diri tutmayı ve siyasileri kesin tutum almaya zorlamayı başarmalılar. Haklı olmak başarmanın yarısıdır, kalanı ise inanmak ve mücadele etmektir.''
 

Öznelerin Mücadelesinin Önemi

Cinayetlerini Durduracağız Platformu'' temsilcilerinden Berna Görgülü de bir yılı aşkın süredir cinayetlere karşı çalışmalar yaptıklarını belirterek, öldürülen kadınların davalarını izlediklerini, kadınların aileleriyle birlikte eylemler yaptıklarını söyledi.

Görgülü, ''Bu konunun öznesi olan insanların kadın cinayetlerine karşı mücadele ediyor olması çok önemli. Bu çalışmaları biriktire biriktire birinci yılımızda İstiklal Caddesi'nde 'Büyük Kadın Yürüyüşü'nü gerçekleştirdik. Bu yürüyüşle gördük ki başladığımız günden bugüne kadar çok ciddi bir yol kat etmiş durumdayız. Artık toplumun bütün kesimleri bizimle aynı şeyi, kadın cinayetlerinin durdurulmasını istiyor ve bizimle sokağa çıkıyor'' dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 19 Eylül'de kadın örgütleriyle düzenledikleri toplantıya katıldıklarını belirten Görgülü, şunları kaydetti:

''Toplantının gündemi, 4320 sayılı kanunun değişikliği üzerine hazırlanan yasa tasarısı taslağının değerlendirilmesiydi. Biz de platform olarak, 8 Mart'ta bu yasa tasarısı taslağını kendisine verdiğimizde elimizde bir Kadın Bakanlığının bulunduğunu ve yasada yapılacak düzenlemenin de ancak bir Kadın Bakanlığı mevcutken esas anlamını bulacağını ifade ettik. Çünkü kadına yönelik şiddetin de kadın cinayetlerinin de nedeni ne psikolojik, ne patolojik, ne eğitimsizlik, ne de yalnızca yasaların bozuk olmasıdır. Bu sorun politiktir. Kadınlarla erkeklerin eşit olmamasının neticesidir. Bu yüzden toplumsal yaşamda her iki cinsin de eşitliğini sağlamak üzere düzenleyecek ve sürekli bir çalışma yürütecek bir Kadın Bakanlığına ihtiyacımız var. Toplantıda vurgusunu yaptığımız fikir de buydu. Bakan Fatma Şahin, yasada önerdiğimiz değişiklikleri yapacağını anlattı.''
 

Haberin kaynağına ulaşmak için tıklayınız:

https://www.ntv.com.tr/turkiye/kadin-bakanligi-kurulmali,KN8_BAJyvUSc5QaMWDWdGw